Wednesday 23 April 2014

~~<@ PeNgaT JaGunG & CeNgkOdOk PisaNg @>~~






haaaa..... ape lgi ni?? 

today... bonda nak kongsi satu bnde... alaa.. bnde simple.. bak kata mama...ape yg kita wat..boleh jer nk kongsi..kot2 org bce..leh follow.. opss... boleh la... berkat ajaran kak yati, erna, ilmu mak tersyg curahkan... hihihih... tbe2.. ade org request PENGAT JAGUNG ngan CENGKODOK PISANG (jemput2 pisang)... adehh.. dh lme tk wat..reti ke tak lgi ni... sllu..mak jer wat... hurmm..try jer la.. mner mmpu..teringin kata nyer... kang ngeluh byk2..trus tk nak mkan..parah jgak... kcewa lgi aku... 


haaa...jom tgk resipi... PENGAT JAGUNG dlu...

Bahan2 : 
- Dua btg jgung (btg ke ea dier pgil....hahahaha) / beli yg dh siap kupil tu...
- Gula Melaka 
- Santan
- Garam 
- Biji Sagu (klu ade yg minat)

Cara2 memasak :
- Rebus jagung tersbut dgn air..ngam2 tnggelam jgung... smpai agak2..dier dh agak lmbut... biar mndidih
- Masukkan gula melaka..ikut la..spe yg suke manis sgt2..leh letak byk..oleh krane bonda ni ade kturunan diabetes...letak spruh jer... wat ade rse manis jgung tu..dh ok dah... didih kan dier smpai la hancur sume..dan air mnjdi kemerahan gula
- Jangan smpai air dier kering tau....sbb mnis jgung tu..pd air tu.. dh agak2 cair sume..msukkan santan.. kcau jgn smpai pecah sntan... slow2 jer... biar mndidih.. 
- Sudah mendidih, bru msukkan garam sikit....jgn banyak2, utk bg rse lemak santan jer... 
- Pastu...dah agak2 jgung tu dah sbati ngn rse santan...msukkan biji sagu... 
- biar mndidih lgi..kacau slow2.. then.. SETTLE....hidangkan...bersama air teh o... nyum3... hihihih




next... CENGKODOK PISANG...org muo panggil jemput2 pisang...tk tau la knape bunyi lain..tbe kt batu pahat... hihihih...

Bahan2 :
- 2 sisir Pisang Kapas
- Tepung gandum
- Serbuk penaik
- Gula
- Garam

Cara2 memasak : 
- Hancurkan pisang dlu.. lenyek dier...jgn smpai ktul2 terllu besar
- Gaul pisang yg dah dilenyek tu...dgn tepung gandum, gula, serbuk penaik (sikit jer) & sedikit garam... agak2 tau...
*jgn tpung melebihi kuantiti pisang..nti cngkodok jdi kebatun...klu kuantiti pisang lebih dari tepung...nti cngkodok jdi benyet..n dier akan serap minyak mse menggoreng
- letak air sikit2..jgn terllu byk...
- dah sebati sume, leh la pnaskan minyak...
- nk jdikan dier bntuk yg agak cntik... ade org pkai sudu...tp bonda selesa pkai jari jemari jer... air tgn kata nyer... pkai ujung jari utk jdikan dier bulat2...jgn bulat besr2..nti tk nikmat mkan nya...
- dah siap goreng...yeahhh.. leh la mkan bersama air kopi o panas... wowww.. terliur plak...



ehem2... org kata... ilmu tu dh ade...just PRAKTIKAL... arghhh,....pasni..terasa cam nk wat karipap...tp lum ade konfiden.. hihih.. biar jer la dlu...hahahahha.... ok dah.. anyway... i want to say thanks utk spe yg merasa msakan tersbut...n komen.. akan diperbaiki mngikut selera... thanks u all...


No comments:

Post a Comment